دسته بندی | فنی و مهندسی |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 33 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 22 |
گزارش کارآموزی پارک جنگلی تلار قائم در 22 صفحه ورد قابل ویرایش
مطالب
عنوان
صفحه
مقدمه ..................................................................................
1
چکیده .................................................................................
3
معرفی استان مازندران ...................................................
4
معرفی شهرستان قائمشهر ..............................................
5
وسعت جنگلهای قائمشهر ..............................................
8
تعریف پارکهای جنگلی ..................................................
10
هدف از تأسیس پارک های جنگلی .................................
10
پارک جنگلی طبیعی ..........................................................
12
پارک جنگلی مصنوعی .....................................................
12
تأسیسات پارک های جنگلی ............................................
13
پارک جنگلی محل تفریح و تفرج .....................................
15
اکوتوریسم ........................................................................
16
توریسم ..............................................................................
17
مشاهده عملی.....................................................................
18
پیشنهادات ..........................................................................
19
منابع ...................................................................................
20
مقدمه :
ایجاد پارکهای جنگلی و ملی و مناطق حفاظت شده به دلیل حفاظت از طبیعت و حیات وحش است. ایجاد استراحتگاه و مناطق تفرجگاهی برای مردم لازم و ضروری است. با افزایش جمعیت و ایجاد شهرهای بزرگ و مراکز صنعتی در سالهای اخیر احتیاج مردم به مناطق تفرجگاهی بیشتر شده و مسئولین شهرها را بر آن واداشت که پارکهای عمومی بیشتری در داخل و اطراف شهرها به وجود بیاورند.
دفتر جنگلکاری و پارکهای سازمان جنگل ها تعداد زیادی پارکهای جنگلی در کشور ایجاد کرد تا علاوه بر ایجاد محلهای تفرجگاهی برای مردم بتواند اکوسیستمهای ویژه منطقهای را نیز در مقابل تخریب انسانها حفظ و حراست بکند. اگرچه اولین جنگل دست کاشت با نام پارک جنگلی اهواز در سال 1342 احداث گردید ولی پارک جنگلی تهران (پارک خرگوش دره ) با وسعتی بالغ بر 140 هکتار اولین تفرجگاه جنگلی دست کاشت است که در سال 1343 پس از ملی شدن جنگلها به منظور ایجاد فضای سبز و محلی برای تفرج شهروندان تهرانی احداث گردیده است. پارک جنگلی هراز و سیسنگان طبیعی است که در سال 1344 احداث شدهاند.
در حوزه اداره کل منابع طبیعی منطقه ساری تعداد 9 پارک جنگلی وجود دارد که به شرح زیر میباشد :
چکیده :
پارک جنگلی تلار قائم شهر واقع در جاده نظامی قائم شهر یکی از پارکهای جنگلی سرسبز و زیبای استان مازندران میباشد که نیاز به حفاظت و نظارت بیشتری دارد. در پارکهای جنگلی کلاً تأسیساتی مثل پیادهرو – پارکینگ – جاده – سرویس بهداشتی – آبنما – فضای گلکاری – نیمکت – اتاقکهای چوبی سرپوشیده – رستوران – زمین ورزشی – باغ کودکان – محل پیکنیک و ... ضروری است. پارکها، جنگل ها، مراتع، دریاها و کلاً پدیدههای طبیعی و زیبا منابع اصلی و تفرجگاهی هستند. انسان در این مناطق به تفریح و تفرج می پردازند و از زیباییهای طبیعت لذت میبرد و روح و روان خسته خود را التیام میبخشد.
معرفی استان مازندران :
مساحت استان مازندران حدود 23830 کیلومتر مربع معادل 5/1 درصد سطح کشور است. بر اساس تقسیمات جغرافیایی و سیاسی شامل 15 شهرستان 43 بخش، 46 شهر، 110 دهستان میباشد. جمعیت تقریبی آن بر اساس آخرین سرشماری سال 1375 حدود 000/600/2 نفر ( 3/4 درصد کل کشور ) که شامل 46 درصد جمعیت شهری و 54 درصد جمعیت روستایی میباشد.
استان مازندران از سمت شمال به دریای خزر، از شرق به استان گلستان، از سمت جنوب به استانهای تهران و سمنان و قزوین و از سمت غرب به استان گیلان محدود میگردد.
این استان دارای حدود 000/169/2 هکتار منابع طبیعی ( جنگل و مرتع ) بوده است که حدود 91 درصد سطح استان را تحت پوشش دارد. استان مازندران از شرایط اقلیمی و زیستگاهی متنوعی برخوردار است.
معرفی شهرستان قائم شهر :
شهرستان قائمشهر که مرکز آن شهر قائمشهر است یکی از شهرستانهای استان مازندران به شمار میرود و از لحاظ موقعیت جغرافیایی در مرکز استان واقع شده است. در تصمیمات سیاسی قبل از انقلاب دقیقاً شهرستان میانی این استان بوده است. شهرستان قائمشهر از سمت شمال به جویبار، از سمت شرق به ساری، از سمت جنوب به شهرستان سوادکوه ( ارتفاعات البرز ) و از سمت غرب به شهرستان بابل محدود میگردد.
وسعت قائمشهر 4585 کیلومتر میباشد این شهرستان دارای 2 بخش و از 150 روستا تشکیل شده است. از لحاظ بعد مسافت شهر قائمشهر کوتاهترین فاصله را با شهر ساری ( مرکز استان مازندران ) دارا میباشد.
جمعیت این شهرستان حدود 000/295 نفر میباشد. 590 خانواده که 52 درصد شهری و 48 درصد روستایی میباشد.
خاک :
حاشیه باریک در شمال محدوده شهرستان قائمشهر را خاکهای شور و قلیایی میسازد. بافت خاکها در بیشتر مناطق اصولاً سنگین است. در اراضی رودخانه سیاهرود بافت خاک متوسط اراضی ساحلی سبک تا خیلی سبک دارند.
ناهمواری و شکل زمین :
در شهرستان قائمشهر سه تیپ ناهمواری دیده میشود. بخش جنوبی شهرستان تیپ ناهمواری کوهپایهای دارد که ارتفاع آن بین 200 تا 800 متر تغییر مییابد و تقریباً آخرین برجستگی کوههای البرز هستند که بر قسمت جلگهای تغییر مییابد و تقریباً آخرین عوارض برجستگی کوههای البرز هستند که به قسمت جلگه مربوط میشود و دامنههای کمشیب کوهپایهها پوشیده از جنگل و باغات میوه است لیکن در نواحی پستتر دامنهها در صورتی که امکان سوار شدن آب بر زمین میسر باشد بخش میانی که قسمت عمده سطح شهرستان را تشکیل میدهد از جلگههای نسبتاً هموار آبرفتی تشکیل شده است که با شیبی ملایم به سمت شمال کشیده شده است. بخشی از شمال ادامه همان جلگه به سمت دریاست حداکثر ارتفاع زمین در این قسمت 18 – متر از سطح دریای آزاد قرار دارد و بدین ترتیب حدود 1 متر از سطح دریای خزر بلندتر است شیب زمین عمدتاً از شمال به جنوب بوده.
الف – پارکجنگلی طبیعی
ب – پارک جنگلی مصنوعی
پارک جنگلی طبیعی :
که بخش جنگل طبیعی را به پارک تبدیل میکنند و امکانات تفریحی برای عموم در جنگلها ایجاد میکنند. سعی میشود زیباییهای طبیعی با ایجاد زیباییهای مصنوعی تغییر نکند و حتیالامکان شکل طبیعی مناطق جنگلی حفظ شود.
اسامی چند پارک جنگلی طبیعی :
سیسنگان – قرق – دلند – آزادشهر – نور
پارک جنگلی مصنوعی :
پارکهای هستند که برای ایجاد فضای سبز و تفرجگاه در اطراف شهرها به طور مصنوعی احداث میشوند. این پارکها نباید کاملاً در مجاور مراکز صنعتی باشند. پارکهای جنگلی اعم از مصنوعی و طبیعی به منظور استراحت و تفریح و سالم سازی محیط زیست انسان احداث میشوند.
اسامی چند پارک جنگلی مصنوعی :
خرگوش دره – سرخه حصار – چیتگر – تلو – لویزان
تأسیساتی که در پارکهای جنگلی احداث میشود به شرح زیر است :
1 ) تشکیلات اداری : برای رسیدگی به امور اداری پارک و پرسنل پارک دفاتری احداث میشود.
2 ) احداث اتاقک های نگهبانی : در مدخل دربهای ورودی و خروجی مجهز به وسایل ارتباطی و حفاظتی به احداث انواع وسایل آتشنشانی و انبارهایی برای رستوران و زمینهای ورزشی و باغ کودکان ضروری است.
3 ) پارکینگ : در هر پارک بسته به وسعت آن تعدادی پارکینگ برای پارک ماشینها احداث میشود.
4 ) نیمکت : نیمکت از وسایل ضروری و مورد نیاز پارکهاست که برای استراحت مردم تهیه میشود. معمولاً نیمکتها را در حاشیة خیابان اصلی و کنار محوطههای درختکاری، گلکاری و چمنکاری و کنار استخرها، برکهها، آبنماها قرار میدهند. در کنار نیمکتها ظروف آشغال به تعداد کافی قرار میدهند.
نیمکتها و ظروف آشغال را باید از چوب و موادی که هماهنگ با محیط اطراف است ساخته شود.
5 ) سرویس بهداشتی : در نقاط مختلف پارک کنار جنگل، باغ کودکان، باغ وحش این سرویس احداث میشود.
6 ) زمینهای بازی کودکان : در این زمینها انواع وسایل بازی کودکان مثل سرسره – الاکلنگ – تاب وجود دارد. این نقاط باید دور از تردد ماشین باشد و نیمکتهایی در کنار آنها برای نشستن والدین باشد.
7 ) فضای سبز، گلکاری، چمنکاری، جنگل کاری :
در پارکها ایجاد محوطهای به نام جنگل یا بیشهزار ضروری است. در کنار یا وسط این جنگلها نیمکت یا آلاچیق میسازند. در پارکهای بزرگ این جنگلها از قطعات مجزا تشکیل میشوند. در اطراف خیابانها، پیادهرو، آبنماها و در نقاط مناسب دیگر چمنکاری و گلکاری صورت میگیرد و در کنار آنها نیمکتهایی برای استراحت مردم قرار داده میشود.
8 ) رستوران : احداث رستوران و کافه و دکه در پارک ضروری است تا نیازهای عمومی مردم را تأمین کنند. در نزدیکی رستورانها پارکینگ برای پارک ماشین نیز احداث میشود.
9 ) آبنما : حوضچه یا حوضهای کمعمق هستند که اغلب دارای فوارههای متعدد با چراغهای رنگین هستند. با مصالح ساختمانی مختلف ساخته میشود و ممکن است ساده یا پلکانی باشد.
پارک جنگلی محل تفریح و تفرج :
انسان که از سروصدا و هوای آلوده شهرها و مناطق صنعتی خسته میشود دوست دارد که آزادانه در دامن طبیعت گردش نماید و از هوای تمیز آن استفاده کند و کسی با ایجاد سروصدا مزاحم او نشود. جنگل محلی است که شرایط ایدهآل را برای تفریح و تفرج او فراهم مینماید. طراحیهای سرگرم کننده و تأسیسات مراکز زیبا، ارزش جنگل را برای بازدید کنندگان آن افزایش میدهد. جنگل از نظر زیبایی شناختی با توجه به گونه های نادر و کمیاب نیز دارای اهمیت است. با وجود مناظر زیبا در دل جنگل و وجود حیوانات و پرندگان از نظر گردشگری نیز قابل توجه است.
اهمیت جنگلها و مراتع به شرح زیر میباشد :
1- کنترل آبهای سطحی و تغذیه آبهای زیرزمینی
2- مبارزه با آلودگی هوا
3- مبارزه با فرسایش خاک و حفظ و تولید خاک
4- جلوگیری از سروصدای محیط
5- تفرجگاه انسان
6- تعدیل دمای هوا
7- تلطیف هوا
8- تولید مواد غذایی و دارویی
9- تولید علوفه دام
10-نگهداری زنبور عسل و تولید عسل
12-بیابان زدایی و جلوگیری از حرکت شنهای روان
12-تغییر میکروکلیما
13-کاهش دما و افزایش رطوبت نسبی
14-کنترل باد و طوفان و هزاران فایدة دیگر
اکوتوریسم (Eco Tourism )
اولین بار توسط هکتور سالوس لاسکورین سال 1983 و با معنای سفر به مکانهای طبیعی و بکر و بیشتر با هدف آموزش به کار برده شد. امروز تنها زیر مجموعهای از صنعت توریسم است که به دقت به تمامی اهداف میپردازد. اکوتوریسم سریعترین رشد را در بازار توریسم دارا است. در حال حاضر کارشناسان و متخصصین بسیاری درگیر سازماندهی و برنامهریزی سیاستهای اکوتوریسم هستند. آنها در زمینههایی از قبیل نظام اطلاعات جغرافیایی، مدیریت حیات وحش، عکسبرداری از طبیعت، زیستشناسی دریایی، زیستشناسی اقیانوسی، مدیریت پارک های ملی، علوم زیست محیطی، تاریخشناسی، باستان شناسی، مدیریت، مشغول بررسی و مطالعه میباشند.